05.01.2013 20:52

Freeride Kitzsteinhorn II

Od 3.1 - 6.1. se konal freeridový kurz, původně měl být na Kippensteinu, ale kvůli sněhovým podmínkám jsme museli jet jinam.

A zde je reportík od Pavli. Díky Pájo. 

Jelikož mě už přestalo bavit ježděni  na našich nic moc svazích a ráda se učím něco nového rozhodla jsem se vyrazit mimo sjezdovky. A jak jinak začít , než kurzem freeridingu. Stačilo už jen najít stejného nadšence pro zimní sporty, což netrvalo dlouho. Vsadila sem na moji parťačku pro každou špatnost,Míšu ,ta se hned chytla a tak jsem začala hledat, kdo se nás ujme.Po dlouhém lovení na internetu jsem narazila na stránky Libora Kožíška a musím uznat, že to byla trefa do černého.Hned jsme se domluvili a přibral nás na základní kurz freeridingu ,který se měl konat na Kitzsteinhornu. Po krátkém přesvědčování rodiny a okolí,že se opravdu nehodlám zabít , ani páchat sebevraždu sjezdy lavin,jsme měly vše nachystané a domluvené. Na cestu jsme vyrazily 3.1 . Lepší počasí na 7dmi hodinovou jízdu po 3proudovce jsme si ani nemohly přát. Fukec, lilo, místy mlha a my to švihaly 130km/hod.Tudíž adrenalin už od začátku.Nenechaly jsem se odradit a bez nehod dorazily téměř do cíle.Po tom,co jsme se pochválily jak jsme šikovné,jsme se v cíly ztratily,GPS nás  hnala kamsi do neznáma, po  3tim neúspěšném pokusu, kdy jsme se vyšplhaly do pravděpodobně nikdy nesjetých serpentýn, kde jsem se otáčely asi na 2 metrech čtverečních,jsme to vzdaly a volaly nešťastné Liborovi, ať nás přijede zachránit.Naštěstí nezklamal a vyzvedl nás u domluveného poznávacího bodu. Po úspěšné navigaci na ubytko (po hodinovém bloudění) jsme se konečně seznámily s ostatními členy party. Jako správné moravačky jsme na uvítanou vytáhly lahve slivovice a rychle jsme pak všichni navázali slibné přátelství. Po par hoďkách bujaré zábavy Libor zahájil kurz menší prezentací.Trocha teorie na začátek není nikdy od věci.Ukázal nám co patří do povinného vybavení,jak vlastně vypadá sonda, pípák, lopata a další. Něco málo jsme si řekli k lavinám a rozboru sněhu(což se nám dařilo neustále narušovat opravdu kurioznímy dotazy).Po tom, co jsme vyčerpali snad všechny možné teorie oživování jsme se vrhly na rozdané vybavení,což spustilo další vlnu opravdu dobrých dotazů(na to,že tam jsou pouze 3 čudlíky jsme u toho vydrželi obstojnou dobu). Zhruba k pulnoci jsme se vydali na kuťe, zítra nás přece čekal velký den. Celou noc nám dole pršelo,ale o to větší radost jsme měli,když jsme zjistili, že nahoře padá prašánek.

První den nás čekala výuka techniky lyžování v terénu,samozřejmě název techniky už nevím :D je videt jak dávám pozor,ale prakticky jsme nacvičovali pumpování nohama,držení těla přímo ze svahu a na to nám Libor vymyslel spoustu parádních cvičení. Některý teda daly opravdu zabrat.Ale po dopolední velmi lehké drezuře jsme se do toho začali trochu dostávat.Po u někoho lehkém,u někoho spíš odvážném obědě( kluci se toho nebáli a šli do chilli :D ) jsme se vrhli za Liborem již mimo sjezdovku.Musím uznat ,že k tomu přistupoval opravdu zodpovědně,což nás ženy( klasicky víc vystrašené) opravdu si myslím potěšilo a každému zkontroloval pípák. Stále nám chumelilo a tak byl perfektní prašánek. Musím uznat že ze začátku jsme se s tím asi všichni trochu prali, někdo více ,někdo méně,ale pády byly jako do peřinky a nadšení nám nikomu nechybělo.Kluci měli pořád humoru dost a tak to byla v podstatě jedna velká sranda.Libor nás párkrát protáhl několika trasami,kontroloval nás,radil,co děláme špatně,jak se zlepšit a předvedl svůj,musím uznat že opravdu luxusní styl lyžování.Odpoledne jsme už byly ,alespoň já s Míšou utahaní jako koťata a jelo se zpět na ubytko. Po nakrmení dravé zvěře( nás všech J ) jsme si sedli u stolu a prostě se bavili.Libor nám pustil video, kde jsme se mohli všichni sami sobě zasmát,nicméně nám to pomohlo vidět sami své chyby a následně se jich vyvarovat.Následovaly vtipné historky a klasická horská zábava(alkohol ).

 Druhý den se počasí neměnilo.Dole déšť a  na sjezdovce sněžení.Opět s velkým nadšením jsme se vydali na svahy a až po cestě jsem si uvědomila ,že budu klasický potížísta, jelikož helma zůstala v sušárně. Musím všem zúčastněným poděkovat ,že mě nikdo z nich nevzal lyží po hlavě a všichni byli v klidu.Parta se vydala na svah se projet a Libor to se mnou otočil zpátky pro vybavení.Palec na horu,že na mě měl nervy a ani nenadával,do 40 minut jsme se připojili k ostatnim a pokračovalo se ve výcviku.Zase jsme jeli techniku,cvičili si pumpování,postavení,zkrátka na sobě makali. Libi nás opět párkrát natočil. Aby toho nebylo málo, začli jsme zkoušet přeskakování…..snad je to ten správný pojem :D zkrátka špičky na zemi a hophop a letím :D .Co budu povídat, makačka jako dycky, všichni se snažili. Pak jsme přidali i hůlky,kdy a jak zapíchnout……..z čehož jsme jako správný tým utvořili opět zábavu…Libor: budem píchat hůlky…….kluci na to : budem píchat holky :D. Humor nás tedy neopouštěl. Následovalo pár freeridů. Někomu se dařilo více,někomu méně. Po obědě(luxusnííííí jídla,Rakušáci  umí) následovalo cvičení s pípáky ve dvojicích. Jeden se otočil, druhý šel někam, zakopat pípák,zahladil stopy a hlídal parťákovi čas.Celkem sranda,ačkoli de o důležitou věc.Kluci to pojali opravdu akčně a doslova plavali ve sněhu jako supermani. Já měla o zábavu vystaráno jelikož mě asi Miška chtela unavit J ,nechala jeden pípák zakopaný a svůj na krku zapnutý,tak jsem lítala sem tam a lovila signál,který se neustále měnil J.Po 3ti trase sněhem do pul pasu sem asi vypadala kvalitně zoufale,tak se zapojil Libor se spásnou myšlenkou, jestli nááááhodou Miša nezapomněla vypnout pipák…a problém se vyřešil. Takže nakonec jsem uspěla i já a svůj zahrabaný poklad našla,jupííí J. Pak jsme zase lyžovali a hajdy na ubytko. Poslední večer jsme opět mrkli na nově natočená videa,řekli si chyby a užili si poslední večer spolem.Já bohužel lehce odpadla,díky viroze,která se o mě pokoušela už celý tyden.

Poslední den jsme zase zahájili osvěžením naučených technik,dali si pár cvičení, a do terénu vyjeli už jen kluci.Dost sněžilo a byla i nepříjemná mlha,ale nenechali se odratit a pracovali na sobě.My to vzali po sjezdovce a užili si jen jejich závěr,kdy při vjezdu na sjezdovku Honza hodil šikovně 2 salta vpřed,až jsem přemýšlela,jestlii to nebylo cílené J .Ale díky prašánku vypadal,že ho to absolutně nerozhodí.Dopoledne jsme lyžovali a na obědě jsme se již rozpojili.My vyrazily smutné pomalu na cestu,přibraly jsme i pasažéra navíc,Toma, a bylo to moc fajn,další element ,který mi pomohl neusnout při cestě zpět .3 jsou vždy víc zábavy než 2.No a kluci vyjeli po nás taky směrem domů.Cesta byla klasika,opět déšť,mlha,vítr .Ale sláva nazdar výletu,už jsme tu!Všichni celí,šťastní a až na mě (kašílek,rýmečka)zdraví. Libor nás bezpečně provedl celým kurzem.Bylo to naprosto super a  rozšířilo mi to obzory.Měli jsme naprosto super partu a všichni mi budou chybět.Už se těším na další kurz a do terénu jedině s vůdcem jako je Libor- všechna čest Libi!!!

—————

Zpět


Fotogalerie: Freeride Kitzsteinhorn II

/album/fotogalerie-freeride-kitzsteinhorn-ii/img-0499-jpg/

—————

/album/fotogalerie-freeride-kitzsteinhorn-ii/img-0500-jpg/

—————

/album/fotogalerie-freeride-kitzsteinhorn-ii/img-0512-jpg/

—————

/album/fotogalerie-freeride-kitzsteinhorn-ii/img-0513-jpg/

—————

/album/fotogalerie-freeride-kitzsteinhorn-ii/img-0515-jpg/

—————

/album/fotogalerie-freeride-kitzsteinhorn-ii/img-0518-jpg/

—————

/album/fotogalerie-freeride-kitzsteinhorn-ii/img-0519-jpg/

——————————


Kontakt

KozichGuide

Smilova 1994
Pardubice
530 02


+420 728 047 637